Rutte Groep winnaar prijsvraag ‘Slimme en schone bouwlogistiek’

greendeal-2-1024x683De Rutte Groep bedacht een schoon, innovatief concept voor vervoer over water, gericht op het (binnen)stedelijk gebied: City-Barging. Hiervoor ontvingen zij de prijs ontvangen voor ‘Slimme en schone bouwlogistiek’ met een cofinanciering van 750.000 euro om het door hun voorgestelde resultaat te bereiken. de prijsvraag was uitgeschreven door de Amsterdam Economic Board.

Hun concept: vervoer van bouwmaterialen over water naar de stad in 100% elektrische schepen. Daar worden de bouwmaterialen verzameld en opgeslagen in hubs aan de rand van de stad. Ook het verdere vervoer van de materialen naar de bouwlocatie gaat over water, per compacte elektrische vrachtboot. Met een elektrisch aangedreven kraan worden de materialen dichtbij de locatie overgeladen in compacte en speciaal hiervoor ontwikkelde elektrische voertuigen voor het afleggen van de 'last mile' naar de eindbestemming.

De Metropoolregio Amsterdam staat de komende decennia voor een omvangrijke bouwopgave. Tot 2040 worden er 250.000 woningen bijgebouwd. Dat gebeurt vooral binnenstedelijk. Deze opgave heeft grote invloed op de verkeers- en milieudruk in de regio Amsterdam. Nu al is 1 op de 3 vrachtvoertuigen in de stad bouwlogistiek. De noodzaak om de bouwlogistiek in de Metropoolregio Amsterdam nu en in de toekomst duurzaam, slim en schoon te organiseren is evident.

Bron: Amsterdam Economic Board

FacebookTwitterGoogle+Share