Renewi-Icova

Renewi-Icova

Als er één organisatie staat voor verantwoord vervoer door de stad, dan is het Renewi-Icova wel. Renewi-Icova is bij diverse projecten in de stad betrokken om te kijken of ze het aantal vervoersbewegingen kunnen reduceren en hoe ze slimmer gebruik kunnen maken van mensen en middelen om de stad te ontlasten.

Mokum Mariteam

Icova, tegenwoordig onderdeel van Renewi, is een van de initiatiefnemers van Mokum Mariteam. “Mokum Mariteam verzorgt al sinds de oprichting in 2011 met een volledig elektrisch aangedreven schip distributie in de binnenstad van Amsterdam” vertelt Cor Gerritsen, commercieel directeur bij Icova. “Mokum Mariteam gebruikt daarbij een elektrisch aangedreven laadkraan om goederen op de kade te zetten waarna de last mile met een elektrisch voertuig wordt afgelegd. Of er worden juist goederen naar de kade gebracht om volledig elektrisch uit de stad te worden getransporteerd. Op deze manier wisselen we ook Ecocassettes (miniperscontainers) om bij onder andere hotels.”

Milieumatrozen De Nes

Bij het succesvolle project “De Nes” haalden ‘milieumatrozen’ het afval op bij de ondernemers. “Deze milieumatrozen brachten het afval van de bedrijven naar de kade waar het schip klaarlag om het afval mee te nemen.”

Negen Straatjes

Voor de ‘Negen Straatjes’ gaat een soortgelijke proef lopen om zowel huishoudelijk- als bedrijfsafval via het water af te voeren. “Het unieke aan dit project is dat de Gemeente Amsterdam initiatiefnemer is, waardoor nu ook de afvoer van huishoudelijk afval via het water kan gaan lopen. Tot nu toe lag de focus bij dit soort pilots voornamelijk op bedrijfsafval.”

Bouwen in plaats van sjouwen

In samenwerking met Van Keulen bouwmaterialen introduceerde Renewi-Icova de ‘take it-bag’. “De vrachtauto die de bouwmaterialen aanvoert, neemt gelijk in speciale big bags het bouwafval mee retour. Hierdoor zijn er minder ritten naar en van de bouwlocatie nodig. Doordat de voertuigen zijn uitgerust met een laadkraan, kunnen ze ook op hoogte het afval afvoeren. Daarmee voorkomen we onnodig gesjouw tijdens de bouw en kan de aannemer doen waar hij goed in is: bouwen.”

Pilot gezamenlijke afvalinzameling

Een aantal grote bedrijven uit Amsterdam-Zuidoost hebben het initiatief genomen om de logistiek rondom de inzameling van hun bedrijfsafval te verduurzamen door dit gezamenlijk te laten ophalen. De duurzame winst zit in schonere lucht (door gebruik elektrische voertuigen) en minder inzamelwagens op de weg (door combineren van ritten). Nuon, ABN AMRO en Nationale Nederlanden maken deel uit van de groep bedrijven die aan de proef meedoet. Afvalverwerkers Suez en Renewi werken samen met het consortium aan de verduurzaming van de stadslogistiek. Als de proef succesvol is, kunnen andere bedrijven in de omgeving zich aansluiten.

FacebookTwitterGoogle+Share