LIDL

PILOT 100% ELEKTRISCH RIJDEN

Lidl wil graag bijdragen aan een leefbare stad, waar de filialen schoon, stil en veilig worden bevoorraad. Daarom is in mei 2015 in Amsterdam een pilot gestart met 100% elektrisch transport. Er is geïnvesteerd in een volledig elektrische vrachtwagen die de filialen binnen de ring van Amsterdam vanaf het distributiecentrum gaat bevoorraden.

Eerste belangrijke stap

Met deze pilot zet Lidl een belangrijke stap in het bevoorraden van de toekomst. Het is de eerste vrachtwagen van deze grootte die 100% elektrisch in Nederland op de weg rijdt.

De vrachtwagen is voorzien van de meest moderne technieken. Het accupakket heeft een capaciteit van 200 kWh, waarbij de 44 kW laders het pakket in maximaal 5 uur volledig bijladen. De aandrijflijn levert, met maximaal 250 kW aan vermogen en het direct beschikbare koppel van maar liefst 2700 Nm, ongekende prestaties.
Waar een normale vrachtwagen bij een afstand van 100 kilometer tot zo’n 90 kilo CO2 uitstoot, stoot deze vrachtwagen niets uit. Bovendien is het uniek dat zowel het laden, koelen én het rijden 100% elektrisch is.

Ambitie en samenwerking naar uitstootvrij transport

‘Deze pilot is een grote investering en is wat ons betreft een eerste stap,’ zegt Laurent-Jan van den Ham van Lidl Nederland. De supermarktketen onderzoekt verschillende manieren om de schaal van het uitstootvrije transport op te voeren. ‘Onze ambitie is om in ieder geval in 2025 binnen de ring van Amsterdam onze filialen volledig uitstootvrij te bevoorraden.’

De wagen wordt geëxploiteerd door transportbedrijf Van Straalen – De Vries in Zwaagdijk en zal de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum in Zwaag om de beurt bevoorraden. Amsterdam is de vierde stad (na Stockholm, Zürich en Berlijn) waar Lidl deze pilot doet. Lidl initieerde in Nederland al enkele energiebewuste projecten en bouwde in 2013 in Heerenveen het op dat moment meest energiezuinige distributiecentrum van Europa. In 2014 opende de supermarkt het filiaal in Stein, het eerste gebouw in Nederland met energielabel A++++. Dit is tevens de standaard voor alle nieuw te bouwen filialen.

Wat betekent LIDL voor de stad Amsterdam?

Wethouder Abdeluheb Choho doopte de elektrische vrachtwagen bij de start van de pilot. Choho is blij met de ambities van Lidl. Er wordt dan ook vooral gezocht naar verbeterpunten van het gebied binnen de ring A10, waar de luchtkwaliteit onder grote druk staat. Hier wordt vooral gezocht naar oplossingen om dieseltrucks van de weg te halen.

Amsterdam telt zo’n 130 supermarkten die per dag meerdere malen bevoorraad moeten worden door deze grote dieseltrucks. ‘Voor de gezondheid van Amsterdammers en leefbaarheid van de stad, is het van groot belang dat ook de supermarktbranche uitstootvrij wordt. Lidl bewijst met deze ambities dat het mogelijk is.’ Aldus Choho.

FacebookTwitterGoogle+Share