Jan van As

Duurzaam vervoer bij Jan van As

Bij versvishandel Jan van As staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat uit zich in de keuzes die het bedrijf maakt. Zowel wat betreft de vis, als het transport daarvan.

Wat zijn de stappen die je genomen hebt

Het transport van de vis wordt duurzaam aangepakt. Zo heeft het bedrijf koelwagens met zonnepanelen. Directeur Wijgert van As: “We hebben inmiddels zestien vrachtwagens rijden met zonnepanelen in de dakconstructie. Dat gaat uitstekend! De zonne-energie wordt gebruikt voor het koelen van de laadbak. Dat is duurzaam en zorgt voor een lager brandstofverbruik. Normaal komt de energie voor het koelen rechtstreeks uit de dieseltank. Dat is bij deze auto’s niet zo.” Van As is er heel content mee. “Het is een constante energie. Ook als de auto stilstaat blijft de koeling werken. Normaal draait de koelmotor niet meer als de auto stilstaat. Nu draait die gewoon door, op de batterij. Vooral bij warm weer is dat een groot voordeel.” Ook in de winter werken de zonnepanelen uitstekend, aldus Van As. “Het werkt op lichtinval. Zelfs als het bewolkt is laadt de batterij op.

Met wie werk je samen en welke samenwerking zoek je nog?

De klanten in de binnenstad zijn met bestelwagens steeds minder bereikbaar. Daarom is samenwerking gezocht met E-bakkie en Tring Tring; zij kunnen met hun Stints en bakfietsen wel 2 keer meer ‘drops’ doen dan een bestelbus. Inmiddels werken we al weer enige tijd met deze twee bedrijven en het gaat hartstikke goed. Het gaat snel en ook onze klanten reageren positief op deze nieuwe manier van vervoeren. Na Amsterdam rijden we nu ook met de bakfietsen in Utrecht. Zo maken we met elkaar onze steden een beetje schoner.

FacebookTwitterGoogle+Share