Brouwerij Troost

Brouwerij Troost startte in 2014 met een brouwerij in een oud klooster in de Pijp. Vanwege de toenemende vraag naar hun bieren kwam er een tweede brouwerij in de Westergasfabriek. En in september 2017 opende Brouwerij Troost haar derde vestiging in Amsterdam Oost. Op deze locatie bevindt zich een eigen distilleerderij waar bieren van Troost worden omgezet in jenevers, gins en bourbons. Alle brouwerijlocaties doen ook dienst als café. Het bier van Brouwerij Troost is naast de eigen locaties ook verkrijgbaar bij andere cafés in Amsterdam en bij enkele filialen van Albert Heijn in de regio.

‘We zijn ons bewust van onze invloed en verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid’ vertelt medeoprichter Jorrit Lootsma. ‘Daarom wordt van het restproduct van onze bieren brood gemaakt,  serveren we verantwoord vlees in onze café’s en overwegen we om over te stappen op volledig recyclebare fusten.’ Ook op sociaal vlak toont Brouwerij Troost zich een betrokken werkgever: van de 120 medewerkers zijn er enkele medewerkers in dienst die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Samenwerking met Rederij Kees: schoner én slimmer

Op transportgebied maakt Brouwerij Troost gebruik van de diensten van Rederij Kees. ‘Die keuze hebben we bewust gemaakt met het oog op duurzaamheid en de invloed van transport op de leefomgeving want ze gebruiken bussen die rijden op groen gas. We slaan een groot deel van ons bier op bij Rederij Kees op de locatie Nieuwe Hemweg. Zij zorgen voor het bezorgen en ophalen van de fusten en flessen bier bij onze drie locaties en bij andere cafés waar we aan leveren.’

De bus op groen gas die Rederij Kees inzet op de bezorgroutes, deelt Brouwerij Troost met Brouwerij de Prael. ‘Daardoor hebben we slechts één gezamenlijke “groene” bus nodig in plaats van alle twee een eigen dieselbus. Slim plannen en regelmatig combineren van de routes scheelt eveneens aardig wat kilometers.’

Sleutel tot slimmer plannen

Drie vaste leveranciers hebben de sleutel van de locaties van Brouwerij Troost. ‘Zij kunnen daardoor leveren op een tijdstip wat hen uitkomt. Dit geeft onze leveranciers de vrijheid om hun routes slimmer te plannen wat mogelijk tot minder gereden kilometers leidt.’

Toekomstplannen

Ambities zijn er nog genoeg: ‘In de toekomst streven we naar de opening van een vierde café in Amsterdam. Daarnaast willen we graag dat meer cafés ons bier gaan schenken. Uiteraard proberen we ook die eventuele extra ritten uit te laten voeren door een duurzame vervoerder.’

FacebookTwitterGoogle+Share