Hubs

Een hub is een overslagpunt, een fysieke plek waar goederen van het ene voertuig naar het andere worden overgeladen. Het lijkt op het eerste gezicht onlogisch om zo’n extra schakel toe te voegen aan de logistiek keten, maar er zijn meerdere redenen waarom gebruik van een hub schoner, slimmer en voordeliger kan zijn.

 

Redenen

  • Voor de ontvanger, bv een winkel: de hub kan als extern magazijn fungeren zodat dure opslagruimte in de winkel beschikbaar komt voor verkoop.
  • Voor de ontvanger, bv kennisinstelling of grote werkgever: de hub kan alle losse inkomende goederenstromen bundelen en in een keer aanleveren, zo wordt het een stuk rustiger bij de expeditieruimte en in de omliggende straten en de CO2-footprint van de facilitaire logistiek wordt een stuk lager.
  • Voor de verlader: als mini-distributiecentrum dicht bij de klant voor snel lopende goederen.
  • Voor de vervoerder: als overslag van grote voertuigen naar kleine zero-emissie voertuigen voor schone en (veel) snellere aflevering van de goederen. En heb je als vervoerder zelf elektrische voertuigen? Dan kan een hub fungeren als parkeer- en oplaadstation.

Wat is er mogelijk?

Hubs zijn er in verschillende vormen, op verschillende locaties en voor verschillende toepassingen. Kenmerkend aan de hubs is dat er heel veel mogelijk is want ze zijn opgezet om de keten schoner en slimmer te maken zonder meerkosten. Dat betekent dat een hub meer biedt dan alleen een fysieke overslagplek:

  • een it-systeem om alle datastromen (vrachtbrieven e.d.) makkelijk met elkaar te verbinden
  • een zero-emissie last mile oplossing
  • aanvullende diensten zoals voorraadbeheer

Hoe stap je over?

Het gebruik van een hub is maatwerk, dus het begint met een gesprek over de mogelijkheden en het kweken van wederzijds vertrouwen. Meerdere scenario’s worden doorgerekend, enkele zullen afvallen en er blijft er een over die dan al dan niet als pilot uitgevoerd wordt. Denk groot, begin klein, schaal op wat werkt.

De partijen hiernaast gaan graag dit gesprek over het gebruik van hun hubs met je aan.

 

FacebookTwitterGoogle+Share