De e-commercesector wil 50 procent op de CO2-uitstoot in de logistieke operatie verminderen in 2025. Om die doelstelling kracht bij te zetten, hebben Connekt en Topsector Logistiek in samenwerking met Thuiswinkel.org, webwinkels en vervoerders een rekenmodel ontwikkeld dat voldoet aan Europese normen: Lean & Green Analytics.

Met het rekenmodel kunnen webwinkels en vervoerders inzicht krijgen in de CO2-impact van hun logistieke operatie. Zo kunnen ze direct inzien wat ze moeten doen om de logistieke operatie duurzamer te maken. Daarmee kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de grote opgave waarvoor de logistieke sector in Nederland staat: een factor 6 productiviteitsverbetering voor 2050. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven noemt de samenwerking tussen bedrijven en de Topsector een mooi initiatief. “Het biedt de consument handvatten om bij een bestelling ook een milieubewuste keuze te maken. Goed dat de sector hier een ambitie aan heeft gekoppeld.”

Duurzaam en bereikbaar
Connekt en de Topsector Logistiek hebben Lean & Green Analytics ontwikkeld, om bij te dragen een duurzaamheid en bereikbaarheid. Het rekenmodel berekent de CO2-uitstoot door transport aan de hand van verbruikte brandstof en vrachtbrieven. In 2016-2017 hebben 75 vervoerders de tool getest. Bij vrijwel alle geteste bedrijven kwamen nog een reeks van besparingsmogelijkheden aan het licht, opgeteld vaak van 20 procent of meer. Ook bleek dat de analyse kengetallen oplevert, waarmee voorspellingen gedaan kunnen worden van de uitstoot van een individuele vervoersopdracht. De eerste webwinkels zullen de rekentool in 2018 implementeren.
Lees meer informatie op Lean & Green
FacebookTwitterGoogle+Share